Welke boeken moet je nu echt in huis hebben voor de kleine peuter/kleuter? Ik heb een top 9 van leukste (prenten)boeken voor kinderen op een rijtje gezet. Dit zijn de meeste gelezen boeken bij ons thuis en wij hebben er nogal wat. Naast dat we een bibliotheekpas hebben om kinderboeken te lenen, kopen we ook regelmatig een nieuw boek om te lezen. Voorlezen vind ik zelf leuk om te doen en we lezen echt elke avond voor. Het zijn voornamelijk Nederlandse boeken, maar af en toe leest mijn man Turkse boeken om ook bekend met de Turkse taal te raken.

Eiland van olifant - kinderboek

Het eiland van Olifant

Het boek ‘Het eiland van Olifant’ van Leo Timmers heb ik vorig jaar tijdens een win-actie gewonnen. Ik kende het boek nog niet en dit boek heeft mij erg verrast. Mijn dochter was toen net drie en snapte al aardig goed waar het verhaal over gaat. Nog steeds vindt zij dit een leuk boek, want in de illustraties is steeds iets nieuws te vinden. Vooral in de illustratie waarin het hele eiland van Olifant wordt weergegeven. Persoonlijk vind ik dat heel goed gedaan en creatief bedacht.

Het verhaal gaat over een olifant dat op een bepaald moment in zee belandt en niet zelf terug naar de kant kan. Hij komt op een eiland terecht waar hij maar net op kan staan en wacht op hulp.

Het eiland van Olifant – Leo Timmers

Kikker is kikker

Wat vaak hier voor het slapen gaan gelezen wordt: Kikker is kikker. Het gaat over Kikker die denkt dat hij maar een kikker van niks is, omdat hij niet kan vliegen zoals Gans dat kan, of kan lezen zoals Haas dat doet. In het boek gaat Kikker op zoek wie hij nou eigenlijk is en wat hij wel goed kan. Zou hij daar achter komen?

Het boek belicht een mooi boodschap. Een onderwerp en gevoel waar we allemaal wel eens mee te maken krijgen. Of je nu jong of oud bent. Dat we denken dat we niet goed genoeg zijn omdat we iets niet kunnen of zijn en een ander wel. In het boek gaat het erom dat we allemaal onze sterke kanten hebben en dat dat allemaal goed is.

Kikker is kikker – Max Velthuijs

Kikker is kikker

Bobbi - Monica Maas

Bobbi

Er zijn een heleboel verhalen over Bobbi. Een klein beertje in de leeftijdscategorie als die van peuters en kleuters en zichzelf dus ook in dezelfde belevingswereld bevindt. Bobbi maakt van alles mee, zoals het naar de boerderij gaan, het leren zindelijk worden en voor het eerst naar school. De boeken van Bobbi zijn een feest der herkenning. Deze zijn ook goed te gebruiken als je een bepaalde activiteit met de peuter/kleuter moet ondernemen en je hem of haar hierop wil voorbereiden. Zoals het gaan naar de tandarts of kapper of als er een nieuwe baby op komst is. Tijdens Sinterklaas hebben we Bobbi viert Sinterklaas helemaal kaal gelezen!

Bobbi – Monica Maas

Dikke Dik

Korte en simpele verhalen over de avonturen van een oranje en dikke kat. Meestal lees ik er dan wel een paar achter elkaar, maar zoek je kleine verhaaltjes, dan zijn de verhaaltjes van Dikke Dik ideaal. Deze verhalen waren vroeger heel bekend doordat ze altijd werden voorgelezen in het Sesamstraat. Na Sesamstraat wisten mijn zusje en ik altijd dat het bedtijd was.

Dikkie Dik is een beetje een luie, maar nieuwsgierige kat, waardoor hij altijd wel ergens in verzeild raakt. Of het nu gaat om kleine kittens die met hem willen spelen, een blij hond die toch niet zo onaardig blijkt te zijn als hij dacht of dat er een andere poezenvriend blijft logeren, het komt altijd weer goed.

Dikke dik – Jet Boeke

Dikkie Dik - Jet Boeke

Boeken van Marianne Busser & Ron Schöder

Boeken van Marianne Busser en Ron Schöder

Marianne en Ron hebben onder andere boekjes geschreven over Liselotje. Deze boekjes beginnen altijd met “Liselotje is een meisje, en ze woont in een paleisje..”. De boekjes zijn op rijmende wijze geschreven en gaan over het prinsesje Liselotje. Zelf hebben wij het verhaal “op het potje” en “Liselotje is jarig”. De verhalen lezen lekker weg en zijn beeldend beschreven. Ook hebben zij (deels op zelfde wijze) andere verhalen geschreven zoals “Het doktertje”. Waarin de hoofdpersoon een knuffeldokter is en al haar knuffels beter maakt.

Bekijk alle boeken van Marianne Busser en Ron Schöder

Rupsje Nooitgenoeg

Het meest bekende en meest gelezen boek is denk ik wel “Rupsje Nooitgenoeg”. Dit boek is in meer dan 50 talen vertaald. Ik ken denk ik niemand die dit boek nooit heeft gelezen of waar dit boek niet voor is voorgelezen. Daarom kon dit boek niet in deze lijst ontbreken. We lezen dit boek geregeld voor en tellen we samen alle soorten fruit. In het begin was dit een mooi boek om verschillende soorten etenswaren te leren bij naam, zoals worst, aardbei of pruimen. Of alle kleuren te benoemen. Nu is vooral de vlinder aan het einde het leukste van het hele verhaal. Kan dus niet ontbreken in de boekenkast.

Rupsje Nooitgenoeg – Eric Carle

Rupsje nooitgenoeg - Eric Carle

Dribbel - Eric Hill

Dribbel

Wat hielt ik vroeger van deze boeken. Ik kan mij niet herinneren dat ik deze boeken zelf had, maar als ik deze tegen kwam in de bibliotheek moest ik deze inkijken en alle flapjes omslaan. Het was dus ook niet meer dan logisch dat ik deze voor mijn dochter ook zou halen.

Altijd spannend wat er achter een flapje zit. En leuke avonturen. Avonturen die een peuter of kleuter ook zelf kan meemaken. Hiermee kunnen zij zich dan het beste identificeren.

Dribbel – Eric Hill

Pim & Pom

Ik ben zelf gek op katten en ben persoonlijk zeer dol op de boekjes van Pim en Pom. Ook ik ben natuurlijk opgegroeid met de illustraties van Fiep Westendorp en daarom zijn de boekjes van Pim & Pom zo herkenbaar. De verhalen zijn leuk en fantasierijk, zoals het verhaal van het “Vliegend Tapijt” waar Pim & Pom een olielamp vinden en naar de Sahara vliegen op het tapijt van de Vrouw. Maar ook wat meer ‘realistische’ verhalen over “De Nichtjes” waarbij twee nichtjes van de Vrouw op bezoek komen en met Pim & Pom willen spelen. Maar of Pim & Pom dat uiteindelijk zo leuk vinden?

Pim en Pom – Mies Bouhuys en Fier Westendorp

Pim en Pom - Mies Bouhuys en Fier Westendorp

Jip & Janneke - Annie M.G. Schmidt

Jip & Janneke

Last but not least, Jip & Janneke. Niet meer weg te denken en al miljoenen keren verkocht! De verhaaltjes verschenen in 1952 voor het eerst in de krant en wordt nog steeds dagelijks gelezen. De boekjes die ik heb liggen komen uit de begin jaren 90 en zijn een erfenis van mijn jongere zusje. Deze boekjes werden haar toen altijd voorgelezen en nu worden ze voorgelezen aan mij dochter. Er hangt daarom ook veel sentiment aan dit boek voor mij persoonlijk.

Wil niet zeggen dat ik de verhaaltjes zelf niet waardeer, want het zijn leuke en herkenbare, alledaagse gebeurtenissen in het leven van een peuter/kleuter. Hoewel enkele dingen niet echt meer van deze tijd zijn (ik heb een oude druk, wellicht zijn de nieuwe drukken aangepast), blijven de boekjes om van te genieten.

Jip & Janneke – Annie M.G. Schmidt

Zoals je wellicht kunt zien, hebben we wel aardig wat boeken. We lezen ook altijd voor het slapen gaan voor en soms ook overdag. Niet alleen mijn dochter vindt dit leuk, maar ikzelf ook 😉

Ik heb veel boeken ook voor een mooie prijs op de kop kunnen tikken, dat scheelt enorm. Wellicht een kleine tip, op Vinted en Marktplaats staan ook een heleboel van bovenstaande boeken te koop. Wellicht kun je daar deze boeken voor een leuk prijsje scoren.